Продължаваме да повдигаме завесите и да ви показваме колоритните и изключително различни личности в екипа на phyre. Нетърпеливи сме да ви запознаем с всеки от тях и да научим по нещо за ролята му в екипа, но тъкмо търпението е онази абсолютна ценност, на която ни учи Ангел Тодоров - нашият аналитичен ум и Chief Analyst. Сред неговия арсенал са логиката, прагматичната мисъл, но и широко скроеното сърце, което винаги е готово да помогне, да даде съвет и хляб за размисъл. С Ачката винаги има какво да си кажеш - уверете се сами...


Добре дошъл на гости в блога, Ачка! Ако трябва да опишеш себе си само в три думи, кои биха били те?

Отговорен, надежден, лоялен.


В какво се изразява ролята на Chief Analyst и кое е най-голямото предизвикателство в нея?

Chief analyst е ролята на човека, който може да трансформира цифрите в история - именно там се крие най-голямото предизвикателство. Чрез данните може да повлияе на важни решения. Естествено, има много стъпки в целия процес преди това - като започнем от набавянето на самите данни, тяхното изчистване, решението кои са важни за съответния business case и дали са релевантни. После идва самото им представяне и въпросът дали публиката ще разбере какво се крие зад тях.


Знам, че при теб работното време е много хлъзгаво понятие, често и заедно нищим разни въпроси с теб по никое време, но все пак - коя е любимата ти част от денонощието и защо?

Когато имам спокойствието да помисля върху даден проблем или задача и отключа креативността си. Понякога се случва сутрин, понякога късно вечерта. Затова не си слагам ограничение на работното време.


Коя е любимата ти част от работата във phyre и защо?

Екипът. Чувствам безрезервна подкрепа и че това е мястото, на което трябва да работя в този момент. Друго любимо ми е, че макар и твърде изискващо откъм темпо и динамика, създаваме иновация.


Как си почиваш? С какво уплътняваш времето си извън работата и как захранваш ума си?

Разходка в планината най-много ми помага да се разтоваря. Обичам да се виждам с приятели, да плувам или да слушам аудио книги. Захранвам ума си с разговори с хора, които са по-умни или успешни от мен - това е клише, но е най-бързият път. Харесва ми да анализирам компании и бизнес модели, държи ме нащрек.


В какво вярваш безрезервно - нещо като мото, което си напомняш в трудни моменти? С теб често си разменяме философски съвети по нощите, дай да споделим нещо полезно и за аудиторията... 🧘🏼‍♀️

Вярвам, че всеки сам трябва да си създаде живот, “от който не иска да избяга”. Това е цитат на Seth Godin - “Instead of wondering when your next vacation is, maybe you should set up a life you don't need to escape from”, но го приемам много лично. Трудните моменти помагат да изградиш този живот и това ме кара да гледам на тях по-философски. 


Какво би казал на 20-годишния Ачо? Кои ще са ценните уроци, които ще научи по пътя си?

Ясната цел е половината път, да не се отказва при трудности, търпението е ключова съставка на успеха.


Ти си във phyre от самото начало, видял си какво ли не, минал си по целия път. Какво ти даде този опит?

Не само да чета, че не трябва да се плашим от провала, но и да живея с това чувство - много е освобождаващо и помага да правиш неща, които иначе не би посмял.


Сподели няколко важни за теб четива, които са те променили или пък са те вкарали в дълбок размисъл?

✔️ Principles - Ray Dalio
✔️ Can’t Hurt Me - David Goggins
✔️ 12 Rules for Life - Jordan Peterson 
✔️ Total Recall - Arnold Schwarzenegger


Сподели ни няколко вдъхновяващи места в интернет, които често посещаваш? Какво си взимаш от тях?

Ето няколко мои любими кътчета от Интернет:

First Round Review - можеш да почерпиш от опита на Executives в големи компании или по-малки стартъпи, които имат нетрадиционен подход към даден проблем;

Andreessen Horowitz - карат те да погледнеш по различен начин на дадена индустрия

LinkedIn - чудесна платформа заради естествения си филтър. Хората, които следваш, споделят съдържание, на което може да не попаднеш. Другото хубаво е, че изразяват собствените си мисли и коментари по различни теми.

Towards Data Science - тук мога да намеря Data Science на човешки език от Head of Decision Intelligence, Google - Cassie Kozyrkov.

Ако сте пропуснали срещите с останалите членове на екипа, може да наваксате:

💡 Константин Джелебов, CEO

💡 Ния Спасова, Head of Design

💡 Веселин Георгиев, Project Manager

💡 Яна Проданова, Chief Risk Officer, Paynetics

Снимка: Красимир Казаков