В последните няколко блог материала ви срещнахме с част от екипа зад phyre. Разширяваме формата с малко по-далечни “роднини” в сплотеното phyre семейство и ви представяме една важна дама от екипа на нашия Кораб-майка - Пейнетикс АД. 
Яна Проданова,
Chief Risk Officer с много опит и отговорности, ще ни разкаже за себе си и за това какво е да управляваш риска в една финансова компания. Добре дошла в нашия блог!


Здравей, Яна! Как би описала себе си в три думи?

Самодисциплинирана, диалогична и самокритична.


Каква е твоята роля в Пейнетикс и като цяло с какво се занимава дружеството Пейнетикс? Как са свързани phyre и Пейнетикс?

Пейнетикс е дружество за електронни пари, развиващо се предимно в сферата на дигиталните финансови решения и услуги. Ролята ми в него е да се грижа за баланса между поетия риск от компанията, съответствието с нормативните изискванията на закона и качествено реализираните продажби. Пейнетикс осигурява платежните услуги, достъпни за клиентите през платформата на phyre, като двете компании си партнират при внедряване на нови технологични решения за българския и европейски пазар.


Chief Risk Officer звучи като Атлас, който носи цялото земно кълбо на плещите си. Нека все пак да разкажем малко повече за важната роля на Risk Manager-а и кои са необходимите качества, за да бъдеш CRO?

Действително тази позиция предполага постигането на успешен баланс между различни активности и контрол над непрестанната динамика на събитията. Качество номер едно е способността за многоаспектно и адекватно мислене и прилагане на правилните решения в правилния момент, като това може да го даде единствено опитът… Възможността да виждаш цялата картинка и да имаш подкрепата на инвеститорите са също толкова важни условия за един успешен CRO.


Все още на родна почва хората масово се тревожат за сигурността на онлайн трансакциите и се притесняват да дигитализират финансите си. Какво би им казала, за да успокоим духовете и да ги убедим, че се грижим сериозно за тяхната сигурност?

Сигурността в онлайн решенията е приоритет номер едно за Пейнетикс - нека не забравяме, че сме под постоянния контрол и надзор на регулаторния орган и за да бъдат реализирани иновативните дигитални решения, трябва преди това да бъдат изпълнени високите изисквания и стандарти за сигурност, поставени от съответната картова схема (VISA, Mastercard) или платежна система. Всеки пробив в сигурността директно поставя на риск притежаваните лицензии от дружеството и поради тази причина обезпечаването на информационната и операционна сигурност е основен приоритет на дружеството ни.

Кое считаш за най-голямото предизвикателство в своята работа?

Възможността всеки ден да научавам нови неща и да предизвиквам себе си. Работата се е превърнала в част от мен и неминуемо развива и усъвършенства и личностните ми качества.


Как протича обикновено денят на един Chief Risk Officer? Стигат ли ти 24 часа? 

Не, за съжаление не стигат, но това е предизвикателството на всеки нов ден - как да се подредят приоритетите и задачите, за да стигнат тези 24 часа. Преди всичко за реализирането на тази задача е важен екипът и хората, на които знам, че мога да разчитам, но всяко нещо изисква своето време и нужното внимание.

А какво те вълнува извън работата? Какво обичаш да правиш в свободното си време и как си почиваш?

Извън работата ме вълнуват рутинните неща, които вълнуват всеки един човек и как най-леко може да се премине през напрегнатото ежедневие. :) 
Разбира се, за да е пълноценен и полезен за себе си, всеки човек трябва да умее да си почива и да се изолира от стреса. Това за мен е всяка възможност да се откъсна от големия град, спорт сред природата, музика и вслушване в детския смях…

В какво вярваш тотално и безрезервно - нещо като мото, което ти помага в трудни времена и ситуации?

Това е вярата в себе си, в уроците, които ни дава животът, и в следването на вътрешното убеждение. Това е нещото, което никой не може да ни отнеме. Cogito ergo sum (Мисля, следователно съществувам, известна сентенция на Декарт). Всяка една ситуация може да бъде превърната във възможност, независимо как изглежда в началото.

Тази година донесе доста обрати и изненади за всички. Бизнесите особено силно усетиха нуждата от спешна адаптация… Какво научихте в Пейнетикс като екип в последните нелеки месеци?

Научихме много за изтеклите няколко месеца, преминахме през реалния тест и проверихме отговорността на всеки един от нас в ситуация на криза и пълна изолация. Секторът на дигиталните услуги не усети в пълна сила негативите и последствията за бизнеса, а дори напротив, отвориха се нови възможности за партньорства и някои от каналите за продажби отбелязаха значителен ръст. Екипът на Пейнетикс се утвърди като едно цяло, привлече нови кадри и въпреки социалната изолация успя да ги приобщи като част от екипа!


Защо избра да се развиваш в България, какво ти дава средата тук?

Отговорът на този въпрос е бил винаги доста труден за мен, защото преди всичко вярвам, че всеки тежи на мястото си там, където са корените му. Но също така мисля, че в това мултинационално общество всеки трябва да има възможността да види как се случват нещата извън България и да се опита да привлече най-доброто за себе си. За мен България беше естественото място, където да остана след завършване на Софийския университет, но винаги черпя опит при общуването с чуждестранни партньори и не спирам да изследвам различни стереотипи на мислене и поведение.


снимка: личен архив