Дойде време и за визуалната гледна точка в екипа на phyre. Драго ми е да ви срещна с Ния - нашия незаменим слънчев дизайнер, който стои зад визията на сайта, приложението и още куп великолепни идеи. Както се шегуваме с нея, представихме ви Коста, главата на phyre, а сега е ред на Ния - слънчевия сплит на огнения phyre-ски организъм! 


Здравей, Нийкова! Може би ти е омръзнало от копирайтърски въпроси всеки ден, но ще изтърпиш и този лексикон... С кои три думи би описала себе си?

Понеже забих още на този въпрос, поисках помощ от приятел вкъщи и отговорът е: малка горска фея, когато не се заяждам с хората!


Вярно ли е, че си завършила филология всъщност, как стана този кариерен завой? Къде остана филологията? Мечтала съм си да работя с дизайнер, който има усет за език и текстове!

Ами да, филологията беше от тези случайности, които по-късно разбрах, че съм искала, иначе влязох, защото това ме приеха. Тя никога не отпада, за което съм благодарна, дори и до днес имам възможността да работя с испански чат-пат. Като цяло обичам езиците, буквите, как звучат и изглеждат. Иначе дизайнът дойде в момент, в който реших да дам шанс на себе си да се занимавам с нещо, което винаги ме е влечало, но не съм си вярвала. И сега пак съм благодарна, че го направих.


Знам, че работата ти прелива извън отреденото време, често нищим разни казуси с теб по нощите, но все пак - коя е любимата ти част от денонощието и защо?

Много обичам моментите, когато се събудя и си пия кафето на спокойствие, дори за 10 минути, преди денят да е започнал. По-принцип ми е трудно да ставам рано, но ако го правех, любими ще са ми утрините.


Как си почиваш? С какво уплътняваш времето си извън работата?

Почивам си винаги, когато е тихо навън и навътре :), както и когато  се движа. Напоследък това е пенчак силат и е супер. Разходка с приятели също винаги добра идея.


Коя е любимата ти част от дизайнерската роля във phyre и защо?

Когато измисляме нови неща, защото се ражда нещо ново. Но пък обичам и когато завършваме нещо, което сме започнали. :)


Какво е UX дизайн? Да обясним все пак част от важните неща, с които се занимаваш тук.

Буквално - дизайн на потребителско изживяване. С други думи това е да измислиш стъпките, през които минава някой, за да направи нещо, дори това да е да откриеш асансьора в някоя сграда.


В какво вярваш напълно и безрезервно, може би нещо като мото, което си напомняш в тегави моменти? Често твоите мъдри съвети ме спасяват в трудни моменти... 🧘🏼‍♀️

Вярвам, че всички имаме душа; че няма причини вън от нас; че ако си искрен, ако даваш всичко от себе си, то не се губи; че винаги е по-добре да не се вземаш насериозно и че чувството за хумор е лекуващо (и чувстването като цяло).


Какво би казала на 20-годишната Ния? Кои са уроците, които ще научи?

Бих казала да е по-смела и ще научи, че няма от какво да се страхува и че всичко тепърва започва.


Ти си във phyre от самото му създаване, видяла си всичко, минала си по целия път. Какво ти даде този опит?

В началото се занимавах с друг проект, но и там, и във phyre този опит продължава и за това съм много благодарна. Продължава да ми дава поле за изява, хиляди възможности, колеги, с които да сме приятели, разнообразие, предизвикателства, израстване в лично и професионално отношение.


Сподели любими и вдъхновяващи места в интернет, които често посещаваш (може пък да вдъхновим някой млад дизайнер)?

Често минавам през ueno.co и блога им. Любимо нещо от тях: Design Designer Designest!

Снимка: Красимир Казаков