Станислав Касчийски е дигитален мениджър в Webcafe, който освен всичко друго понякога пише и за технологии. Вечер спира лампите с Ok Googlе, а когато има нужда да купува нещо, прекарва часове в рисърч и сравнява всички цени в онлайн магазините. Има две безконтактни карти, за всеки случай, и рядко е само с един телефон в себе си. От известно време води и подкаст за технологии, който се казва Podcast of Things. Води и аналогов живот понякога, но не казва на никого, за сметка на това обича да тормози хората със сложни думички и обяснения как някакви неща променят ежедневието ни.

В тази статия Станислав споделя впечатленията си от ежедневната употреба на phyre като специален гост на нашия блог.

С някои неща се започва трудно.

Може би първо го виждаш на съседната каса в супермаркета, където млад мъж показва своята Била карта на телефона си, а служителят я сканира, както би направил с всяка друга. После може би някой те пита дали не ти е по-удобно да ти прати пари през някое приложение. След това отиваш на онзи уикенд в чужбина и виждаш как на места хората допират телефоните си през ПОС терминалите. След това разбираш какво е. Гугълваш, инсталираш си го, слагаш си на телефона, изтегляш го, регистрираш се, въвеждаш дебитна картa, разсейваш се и го оставяш. След няколко дни си в магазина и на касата се сещаш, че искаш да го пробваш - докато върви опашката, прехвърляш някакви пари от сметката си в приложението и натискаш плащане.

Честито, току що извърши първото си плащане с phyre.

Сега идва ред да обясниш на момичето зад касата какво е това приложение, защо го използваш, какво друго можело, те да кажат, че са виждали някъде как някой друг го правел и се чудили. После, минава време, те се сещат за него, после решават да изтеглят...

С времето свикваш. Започваш да го използваш по-често. Носиш по-малко кеш и портфейлът ти е по-лек без картата за Peek and Clopenberg и още няколко подобни. Един ден си забравяш портфейла, на обяд си взимаш лазаня с телефона, след това си купуваш нова риза, защото старата ти има петна от лазаня. Вечерта в бара се оказва, че няма ПОС терминал и се налага да помолиш приятел да плати вместо теб, но няма проблем, защото му превеждаш веднага парите през телефона си. Без такса.

Но като започнеш, вече всичко е наред.

Това накратко е основното, което трябва да знаете за phyre. Сега и останалото.

Това е т.нар. дигитален портфейл, който поддържа мобилни плащания - иначе казано, приложение в телефона ви, в което вкарвате пари от банковата си сметка и след това ги използвате за различни видове плащания. Прави се от българи и е едно от едва няколко приложения, които изобщо поддържат български левове, но също така е позиционирано за пазарите с евро, за Великобритания, както и в Румъния. Можете да го използвате еднакво добре, както в България, така и в Германия (тествах го).  

Едно от полезните му свойства е когато e захранено с левове от българската ви сметка, че може да прехвърли парите към друга възможна валута с такса за конвертирането от 1.25%. Нещо, което не рекламират, но ако вярвам на сметките си, го прави полезно за пазаруване онлайн, дори и спрямо директно конвертиране на банката ви. От приложението лесно и само с няколко докосвания на дисплея, можете да издадете съвсем безплатно виртуална карта Mastercard,която да ползвате за всякакви онлайн покупки. Бърз съвет - дори да не пазарувате с phyre онлайн, винаги когато поръчвате нещо от чужбина, когато системата ви пита дали искате да платите с левове или с местната валута - винаги избирайте местната валута. Ако платите в левове, те ще ви я конвертират по собствен рейт, така прави например Amazon, ако платите с местна валута - конвертирането се извършва през банката ви и почти винаги е при по-добър курс. С Phyre този курс е още по-нисък.

Приложението работи и физически - както в България, така и на ПОС терминали в чужбина. Това става чрез дигитална карта Mastercard, която се токенизира чрез Mastercard Digital Enablement Service, с което се защитава номера на картата и се гарантира висока сигурност на трансакциите. Нещо полезно да се знае, макар и приложението да е само на половин година, не е "алпийска фирма Дъглас". Разбира се, захранването на сметката с пари може да става както през Mastercard карта, така и през Visa. И ще работи навсякъде по света.

Включително в самолета. Често по полети прибирам портфейла в раницата, вместо да ми пречи в джоба. Когато дойде ред за плащане винаги е некомфортно преживяване. Но пък телефонът ми винаги е с мен. Плащате, а когато отново имате интернет, нещата се актуализират.

Ако сте от онези, които обаче все пак предпочитат да имат нещо физически в портфейла си, можете да си поръчате и карта, истинска пластика, от phyre. Наскоро четох в Reddit, че едно от евтините неща, които можеш да си вземеш, които ще те направят да изглеждаш богат, е черна банкова карта. Та, за 10 лв от phyre можете да си вземете физическа карта, вързана на профила ви в тяхната система, която освен това и ще е черна и хората ще си мислят, че е ключът към милиони спечелени от тотото. С нея важат и същите условия, както в профила ви във phyre. Впрочем и с нея можете да теглите от нормален банкомат, с телефона си също можете, но само от тези, които поддържат безконтактно банкиране. За България таксата е нормална - 1 лв, а за чужбина е 3 лв.

И едно особено предимство, което иначе нямате - по всяко време можете да "заключвате" и "отключвате" картата - а именно, когато я използвате - отваряте телефона си, отключвате я, свършвате си работата и я заключвате. Тоест, ако не искате - няма как да ви вземат парите.

Разговарях с Константин Джелебов, CEO на компанията, и останах доволен от решението, което са избрали за криптиране на цялата история. Транзакциите се оторизират с ПИН код, който още при въвеждането си се криптира с асимитречен ключ, а цялата комуникация пък тече по криптиран  канал.. Звучеше достатъчно добре. Дори е любопитно, че когато използвате приложението, не можете да въвеждате кодове, ако ви е отворен Messеnger в кръгче на екрана, защото, както казват те, това означава, че приложението, което стои отгоре, което и да е то, може да чете екрана отдолу. Не казват, че го прави, но искат да го изключите, за да са сигурни, че сигурността ще е както трябва. Впрочем, когато заредите 500 лева (кумулативно) е наложително да се верифицирате, изпращайки снимка на личната си карта и селфи с нея. Това е Законово изискване, част от мерките против изпирането на пари. Въпреки че може да звучи страшно, вие сте длъжни да се верифицирате и в банката, разликата тук е, че няма нужда да ходите до клонове и да чакате по опашки. Всичко става от телефона ви.

До тук разказвахме за най-приятната за БГ функция - плащането. Но приложението може още немалко неща.

Като за начало - прехвърлянето на пари - това става лесно - и по-важното без такси. Нека обобщим досега - теглите от сметката си без такса. Изпращате пари към други хора с приложението сигурно и без такса и внасяте в сметката си - без такса. И освен това става лесно - изпращате към друг профил само с телефонния му номер, директно от указателя ви. Няколко клика, вместо въвеждане на IBAN.

Стигаме и до картите за отстъпки, които някои намират за особено полезна функция. Аз лично едвам успях да намеря отнякъде една карта за магазин за дрехи, която съм правил преди години и да я сканирам. Тя се появи автоматично в приложението. По-интересно беше с една за 5 лв отстъпка в Технополис, за която размених стария си хладилник - такава карта нямаха предварително заложена във phyre, но пък ми даде да я сканирам и снимам, така че да се добави, в "портфейла ми". Друго обаче споделиха хора, които имат карти за Била, за бензиностанции, за ресторанти, магазини за дрехи и какво ли още не. Спестеното място в портфейла може да бъде стимул сам по себе си да ползваш phyre, дори без да се разплащаш с него.

Освен карти за отстъпки, някои хора следят и самите отстъпки. За тази цел в българската версия на приложението има и нелош избор от дигитални каталози на различни магазини. В това число влизат брошурите на CBA, Metro, Billa, Hit, Jysk, Ikea, DM и някои други магазини. Менюто може да бъде малко по-подредено и сигурно с времето ще влязат и още марки, но като цяло за някои от вас може да бъде много полезна.

За времето, от което използвам приложението, забелязах и още няколко неща. Като например това, че вече има възможност да плащате с пръстов отпечатък, а не само с ПИН код. Нещо особено удобно, когато натиснете бутона PAY на екрана си, когато телефонът ви вече е върху ПОС терминала - буквално с две движения плащате сметката си. Ако съдя по разговора си с Джелебов, от phyre имат и доста смели бъдещи планове за бързо развитие и нови функции на приложението си.

Дано в бъдеще да се случи и Apple да са благосклонни към използването на мобилните разплащания и от по-широк кръг държави и приложения и phyre да заработи истински на iPhone устройства - засега може всичко, което можете и на Android, но плащанията на ПОС се извършват с карта-пластика Mastercard, която лесно поръчвате и контролирате от приложението.  За Android също има едно неприятно ограничение - телефонът ви трябва да има NFC. Предвид, че дигиталните портфейли не са нова територия на Запад, последните години технологията вече присъства при все повече телефони - както от високия, така и от средния клас, така че вероятността да го имате на телефона и да не знаете, е напълно реална. Дори преди време в едно симпатично вайръл видео един човечец откъсваше жиците в задния панел на телефона си, които се използват за тази близка комуникация с други устройства, твърдейки, че така американците го следели. :)

Колкото за парите - имате цяла година без такси, в която да решите дали да плащате за phyre или не. След това е по 1 евро на месец. Впрочем, ако си инсталирате приложението, сложите в него някаква сума пари и забравите за него, ще започнат да ви таксуват също по 1 евро на месец - такса неактивност. И преди някой да се ядоса - това е начин на разработчиците да стимулират потребителите си да използват приложението. Ако не решат да не го използват, е достатъчно да си прехвърлят парите от дигиталния портфейл обратно в банковата сметка - безплатно.

Това е. Сега, когато видите след време някой друг в магазина да плаща с телефона си, ще знаете какво е. И ще си го инсталирате. После ще започнете да го ползвате. И ще ви питат какво е. И ще знаете как да отговорите.