Денят на жената е съвсем близо и по този повод ни се искаше да ви срещнем с някоя вдъхновяваща муза. Жена, която твори красота, излъчва красота и олицетворява всичко онова, което наричаме женственост. Открихме я, музата - Жени Ковачева, собственик на магичния магазин за цветя и флорален дизайн на ул. Ангел Кънчев в София - NEA flower shop. Няма как да чуете деликатния ѝ смях през текста, но със сигурност ще доловите фината ѝ природа. А колко много ще научите за цветята… Започваме.

Избрахме Жени за лице на нашата кампания, посветена на празника на жената. Но всяка кампания си има и награди. Ако искате да спечелите един от двата дизайнерски букета за 8 март, сътворени от креативната ни гостенка, плащайте с phyre между 24 февруари и 5 март, а на 6 март ще изтеглим на случаен принцип имената на двамата късметлии. Ако още не сте свалили приложението, сега може да го направите и да ползвате промокод NEAPROMO, с който получавате бонус от 5 лв. 

Пълните условия на кампанията вижте тук.


Жени, ти си щастливка, сбъднала мечтата си в професионален план. Разкажи ни повече за пътя от модата до NEA. Как се озова там, където си в момента?

Винаги съм обичала цветята и растенията - природата като цяло. Тя е нестихващ извор на вдъхновение за всеки артист и не спира да ни удивлява с невероятните си процеси, сложни форми и прекрасни цветови съчетания. 

Имах все повече негативни натрупвания от заниманията ми с мода и стайлинг и започнах да изпитвам неудовлетворение, макар че беше голяма моя страст. С времето почувствах необходимост от промяна и ново начало. Макар през годините да съм имала интерес към различни форми на изкуство като живопис и фотография, в тази професия ме привлече изначалната красота на изразните средства, която ни е дадена като съвършенство от природата и достъпността ѝ до по-голяма аудитория. Не на последно място възможността сама да изпълнявам целия процес и да имам пряк контакт с емоцията, която доставям на хората. 


Какво е NEA - магазин, галерия, ателие или просто щастието, когато излезеш от зоната си на комфорт?

Да, определено NEA е съвкупност от всичко това, което изброихте. Има статут на магазин,  но работи повече като студио за флорален дизайн и предимно изработвам композиции и аранжировки за различни поводи с предварителна заявка. Това ми помага също така да съвместя заетостите си, да съумея да планирам изпълнението на поръчките, набавянето на определени материали, да имам достатъчно време и внимание за прецизната им изработка. В активния сватбен сезон от ранна пролет, основно през лятото и до средата на есента често пъти се превръща в ателие, в което подготвям декорациите и тогава затваря врати, за да се посветя на даденото събитие. За мое огромно щастие редовните ни клиенти подхождат с достатъчно уважение и разбиране, информират ме навреме за желаните от тях аранжировки и успявам да ги изпълня при добра организация. Това, разбира се, би могло да се случи, ако съм в града, защото поемам ангажименти и за други локации, а не само в областта около София.


Как пазаруват цветя мъжете и жените? Има ли разлика?

Твърде много зависи от натурата на човека, много индивидуално е. Болшинството от дамите предпочитат по-нежни и деликатни цветя, по-романтично и емоционално са настроени. Има и такива, които предпочитат екзотика и много нестандартни съчетания, и са изцяло контрапункт на другите. По-голямата част от господата залагат на сигурни съчетания, класически и вечно работещи комбинации, но имам щастието да се радвам на такива примери сред тях, които наистина подхождат с внимание при избора си или пък изцяло се доверяват на моята преценка и ме оставят спокойно свободно да творя.


Кои са любимите цветя на дамите, имаш ли някакви наблюдения?

Определено най-големият фаворит са божурите, сякаш настава истинска истерия по тях. Да, наистина са божествено красиви, фини, уханни и много женствени, но същевременно много деликатни и с твърде мимолетна красота. Това колкото привлича все повече желаещите, така и в определени ситуации, по мое мнение, не оправдава огромното им предпочитане и търсене. Разбира се, вечната класика - розата, в различните ѝ варианти като божуреста, спрей (мини розички), лалетата и до някаква степен ранункулуса вероятно, защото пак наподобява малък божур. :)


Сподели за някое цвете с изчанчено и адски незапомнящо се име и защо бихме го купили? Като амарилис, например!

Има много цветя с дори по-нестандартно звучащи имена, твърде неблагозвучни или тежко запомнящи се като например: леукоспермум, банксия, калоцефалус, стрептокарпус, есхинантус и какво ли още не.


Зашеметяващо! А ще ни разкажеш ли малко и за онези интересни създания, които растат без почва… как се казваха… въздушни сукуленти?

Те не са сукуленти, а произхождат от рода на Бромелията. Наричат се тиландзии или въздушни растения и са тропически епифити, които се прикрепят по корите на дърветата и други растения, и се хранят от въздушната влажност. Естественият им хабитат е Мексико, Мезоамерика, Амазония и др. По нашите географски ширини се пръскат с пулверизатор и също могат да се отглеждат успешно, но в интериорни условия.


Къде сме ние отвъд розата и карамфила? Или тези цветя незаслужено стоят на рафта с клишетата?

Що се отнася до розата, да, тя винаги си остава вечната класика и “универсален войник” за всеки повод, а карамфилите, както неведнъж съм казвала, са твърде набедени, ползващи се с пренебрежение и стереотипни нагласи. Според мен са незаслужени и неоснователни, защото са чаровни, срещат се в многообразни цветове и видове, също така, не на последно място, са много дълготрайни. 


Променило ли се е като цяло търсенето на цветя, културата за това? Например онези клаустрофобични, неприятни целофани…

Според моите наблюдения културата до голяма степен, макар и постепенно, се променя. Има все повече източници на визуални материали, от които се наблюдава друга естетика и стилистика, следователно отношението към цветята и начина, по който изглеждат и са аранжирани, също се развива у нас.


Освен че си флорист в магазина, аранжираш цели сватби и важни събития от този ранг. Разкажи ни някоя незабравима и смешна история с цветя покрай сватбарските ивенти?

В повечето случаи обемът на работата е много голям, а времето за подготовка и изработка направо лети. Изключително динамично е и се изисква добра организация, професионализъм и ясен фокус над това, което правя. Старая се нищо да не ме разсейва. Всеки път има нови интересни или пък понякога натоварващи ситуации и по някоя друга изненада. На няколко сватби, докато декорираме арката, се изсипва пороен дъжд, от който ставаме мокри до кости, но не спираме нито за миг, за да изпълним всичко по график и с надежда, че дъждът скоро ще спре (с едно единствено изключение, но така става всеки път и след това изгрява слънце). :) 

В един от случаите бяхме в Арапя и към нас се затича млад мъж с огромен чадър от заведение, който побира сигурно двадесет души. Дожаляло му за нас и държа чадъра през цялото време над нас, без да каже нито дума. На една друга сватба конструкцията беше много нестабилна. Застопорихме я и започнах с декорацията, но цветята натежаха и изведнъж, както се бях отдалечила от нея, за да я видя как изглежда в общ план, с ужас виждам, че тръгва да пада напред! Нямаше никой около мен на цялото голф игрище, но успях да я уловя на сантиметри от земята, преди да пострада. За голямо щастие наш познат коктейл майстор се оказа ангажиран за събитието, появи се като по чудо, сякаш бе спуснат от космоса, и ми помогна да я удържа и върна в началната ѝ позиция.


Знаеш, че правим тази кампания, за да почетем жената като муза, като ядро на красота и креативност. Какво би пожелала на дамите, които ще ни прочетат?

Преди всичко да бъдат здрави и да не престават да вярват силно в себе си! Да следват сърцето и мечтите си, защото силата да се справят с всичко успешно се крие в самите тях!


И последно, защото изкушението да те попитаме е голямо - кои са топ 5 цветята в сърцето на Жени Ковачева?

Всички имат своята красива индивидуалност и очарование. Много е трудно да се огранича само в няколко, но безспорно: орхидеите, магнолиите, протеа, стрелиция, лалета (бели или тези със сложни цветове и тип папагал) и в допълнение кактусите, сукулентите и въздушните растения. :)

Снимки: личен архив и Alex Orange Photography