В началото на 2018-та година от Американската WCTV разказаха за случай, в който служителка на ресторант McDonalds в щата Флорида е успяла да заснеме картите на повече от 20 клиенти и да открадне над 1500$ от тях.

Не Ви ли се струва това достатъчно добра причина да не давате картата си в ръцете на когото и да е?

Прочетете още в статията и останете докрай, защото информацията не само е важна, но сме Ви подготвили и изненада на финала!

Става бързо и не изисква много

В конкретния случай, 18 годишната служителка на “drive thru” ресторанта на известната верига е работила само с телефона си. Когато клиентите са давали картата си, за да я сканира или доближи до терминала, тя е успявала да заснеме детайлите на кредитните им карти с помощта на камерата на устройството като междувременно е имитирала забавяне в системата за плащане.

Краят на измамата идва след над 25 доказано успешни опита, когато мнителен клиент забелязва, че момичето държи телефона си в ръка с включена камера и сигнализира властите.

Случаят не е единствен или уникален по рода си, както и не всички измамници си служат с толкова непрофесионални методи. В много магазини над касите са поставени охранителни камери за сигурност. Какво пречи на някого да ги използва с различни цели или да си постави негова си “охранителна камера'', с която да снима каквото си пожелае?

Обикновено плащането с безконтактни карти затруднява измамниците, тъй като трябва да са много прецизни и бързи в “работата си”. При използването на предвидливо поставени скрити камери, трикът може да проработи за секунди и въобще да не засегне вниманието Ви.

Все пак винаги бъдете внимателни за движенията на обслужващия Ви касиер.
За да се защитите напълно, винаги използвайте безконтактната си карта и сами я доближавайте до терминала като задължително хванете картата по такъв начин, че да закриете максимално голям брой от информацията върху нея.

В най-добрия случай, платете директно с телефона си като използвате дигиталния си портфейл. Така шансовете за подобна измама са нулеви. Ако все още не използвате дигитален портфейл, то сега е момента да свалите phyre.

От дълбините на канала до портфейла Ви

Парите са най-мръсното нещо на света, защото никога не знаем колко и какви ръце са ги пипали преди да стигнат до нас.”

Навярно сте чували тази фраза хиляди пъти още в детството си. В днешни дни с дебитните и кредитни карти е същото. Освен, че се подлагате на риск от кражба на данни от картата си, рискувате по нея да попаднат множество нежелани бактерии и бацили. Замислете се само колко хора са минали през касата на любимия Ви супермаркет или бензиностанцията по път за работа?  

Дори да изключим риска от кражба на данни и пренос на бактерии, каква въобще е причината касиерът да пожелае сам да допре картата Ви до ПОС терминала? Това чия ръка допира картата до устройството, по никакъв начин не афектира осъществяването на трансакцията. Спокойно можете сами да го правите или още по-добре - да платите сигурно с телефона си.

Обещаната изненада

Ако все още не сте инсталирали phyre, свалете го сега, въведете промо код “TRYPHYRE08” и вземете начален бонус от 2 лв. за нови потребители, валиден до 26.03.2020г.