Опциите за заключване на телефона стават все повече, по-удобни и по-сигурни. Можем да сложим защита за достъп до телефона си като ПИН код, парола, шаблон, разпознаване на пръстов отпечатък или лице.

Често, за да използваме приложения, които взимат повишени мерки на сигурност и закрила на лични данни като password manager или апове на финансови институции, ни се налага да заключваме телефоните си.

Ние във phyre приемаме сигурността и защитата на личните данни на потребителите като основен наш приоритет и затова сме взели максимално високи мерки за сигурност. Всички данни, които потребителят въвежда във phyre, включително и неговия phyre ПИН са криптирани, а за да можем да криптираме всяка една цифра от Вашия ПИН код, още когато го избирате, се налага да имате заключване на телефона, което технически ни позволява да извършим процеса.

Целта на тази статия е да Ви даде няколко основателни причини защо е важно да заключвате телефона си, като използването на phyre далеч не е единствената такава!

Не искаме никой да ни рови в телефона

Не казваме, че всички имаме компроментиращи снимки или файлове в телефона си, но може би не на всеки му е приятно, някой случайно докопал се до устройството му да разполага с “админски права”.

Разбира се снимките на племенниците или на кучето не са най-голямото притеснение, но някои хора обичат да си снимат важни документи (включително и документи за самоличност), резултати от изследвания и какво ли още не. Липсата на парола прави достъпът до тези файлове възможен за всеки, без значение колко ни е близък. Също така всеки, който докосне телефона ни ще разполага с достъп до всичката ни комуникация, кореспонденция с приятели и партньори в чат канали, e-mail, текстови обаждания - всичко. Дори да сте много открит човек и това да не засяга отношенията Ви с хората, не е ли подобно действие прекалено груба намеса в личното пространство?

Защита при кражба или измама

Представете си, че телефонът Ви бъде откраднат. Невероятно е, но се случва!

Пазите ли си текстови файл с пароли за различни приложения в него? И ние така си помислихме. Дори и да не го правите, замислите се колко неща може да направи човек с него.

Същото е и ако сте си изгубили телефона. Тук някои хора си казват, “ами как този добър самарянин, намерил изгубения ми телефон, ще ме потърси, за да ми го върне”. Начини има. Може би Вие вече сте му звъннали около 347 пъти.

Представете си, че сте изгубили телефона си и след по-малко от 30 мин. добър самарянин Ви намира и го връща. Прекрасно е, такива неща се случват. Понякога се случва и друго, не толкова “добър самарянин” може да инсталира невидим или прикрит софтуер, с който да управлява устройството от разстояние, да пуска камерата и микрофона и въобще да се сдобие с много информация подхранваща злокобни намерения.

Детето само си играе  

Писнало ли Ви е сина Ви или малкият Ви брат да си играят постоянно на телефона?

Сложете си парола и проблемът е решен.

Така не само ще ограничите употребата, амортизацията на устройството си, което вероятно не Ви е цел, но ще покажете на детето, че не винаги може да се разполага както намери за добре с Вашите лични вещи.

Игрите не са единствения проблем. Вашият тригодишен син може да се обади на работодателя Ви или на на случаен номер в Гватемалско село - не се знае, кое от двете ще Ви струва по-скъпо.

Бих казал, че е по-рисковано човек да остави отключен телефона си отколкото входната врата на дома си. В повечето модерни домове най-ценните и лесни за крадене неща са скъп телевизор, лаптоп и playstation, например. Данните, които евентуален недоброжелател може да открадне от телефона ни, могат да ни струват много повече от това.

                                                                                         - Константин Джелебов, CEO phyre

За финал просто бихме Ви попитали:

Защо Ви е да рискувате телефонът Ви да няма парола?