Напускаме пределите на бизнес екипа, за да навлезем в тъмните, непознати дебри на техническия екип. Запознайте се с Росен Тодоров - Android developer & Scrum Master. Рос е един от късметлиите, които се присъединиха към phyre точно по време на локдауна, и този факт изобщо не му попречи да се впише бързо и да даде куп свежи идеи. Най-якото - с Рос се работи адски лесно и приятно!


Добре си ни дошъл на гости в блога, Рос! Ако трябва да опишеш себе си само в три думи - кои са те? Непосилно е да набутаме отговор на зодия близнаци в три думи, но поне да опитаме.

Праволинеен, заблуден... Хаха, не, не. Наистина трудно ще опиша всички близнаци в себе си с три думи, но нека видим - комуникативен, организиран, с набито око.

В какво се изразява ролята ти във phyre и кое за теб е най-голямото предизвикателство в нея? Що е то Scrum Master, например?

Всъщност ролите са две, което само по себе си е предизвикателство. Основната ми роля като Android developer, разбира се, е да се грижа редом с чудесните колеги потребителите ни да получават възможно най-доброто преживяване, докато са в нашето приложение. Но това не се постига само с “кодене”, трябва и организация. ;) Там идва второто ми Аз. Scrum Master е човекът, който държи процеса в ръцете си. За да вървим стремглаво напред като добре смазана машина, някой трябва да капва по малко масло от време на време.

Коя е любимата ти част от работата във phyre и какво ти носи най-голямо удовлетворение в нея?

Всеки ден е нова изненада. Динамиката на стартъпа винаги е било нещо, което ме привлича като силен магнит. Работата с прекрасните хора около мен, както и успехите, които постигаме заедно като екип, са нещото, което ме мотивира ежедневно.

Как протича обикновено денят на един Android developer & Scrum Master?

Сутринта започва с бърз преглед на печата, a.k.a четене на имейли. Следва задължителната дневна среща. След нея влизам в своя mind-palace, решавайки дневната доза кодоблъсканици. Веднъж готов с това, обръщам подобаващо внимание на ред показатели, които един Scrum Master ежедневно следи.


А какво те вълнува извън работното поле? Как си почиваш?

Клиширано или не - пътуванията са ми топ вълненията. За съжаление тази година, от пролетта насам, солидарно с целия свят съм замразил тези приключения, но с нетърпение очаквам да подобря рекорда си съвсем скоро (псст, 12 държави за 13 месеца стигат ли да разбием клишето?). :)


Как се зариби по фотографията и какво обичаш да снимаш? Няма да се разсърдим, ако ни разкажеш някоя запомняща се и забавна история покрай снимането.

Купих първата си камера като подарък от мен за мен след завършването на гимназията. В интерес на истината тази камера престоя има-няма 3 години на рафта, преди да се осмеля да се гмурна в неизвестното, и да започна да снимам. Един следобед си търсех нещо, което да ме разсее, погледнах към нея и си казах - време е!

Тази снимка е от любимите ми. Стоях на едно място в продължение на 40 минути, без статив, снимайки кадър след кадър, докато накрая не се получи този спомен. Това е една от около 200 вълни, които успях да заснема покрай брега на Охридското езеро.А пък този кадър носи спомена за измръзналите ми ръце в пустинята (да, и там става 2 градуса през нощта), както и молбите към едва говорещия английски лудичък бедуин да мине покрай скалите с джипката, за да ги освети по този мистериозен йордански начин.


В какво вярваш напълно и безрезервно - нещо като максима, която ти помага и те мотивира в трудни моменти?

Вярвам, че всяко препятствие е преодолимо, стига да си достатъчно мотивиран. Ако пък не си мотивиран - по-добре направо пропусни към следващото.


Какво би казал на 20-годишното си Аз, ако можеше да му предадеш някой важен урок от камбанарията на (относително) зрял индивид? Прощавай за “относително”, тъй като за мен си доста млад. :D

Бъди по-социален, възползвай се от всичко, което ти е предоставено, защото много неща докосваш само веднъж в живота си.


Какви качества са необходими, за да станеш добър програмист? Нещо като starter pack или това, което ти самият си следвал като съвети?

За мен винаги най-важните качества в един програмист са били неговите възможности да мисли и свързва логически проблеми, както и да бъде фокусиран върху решаването на проблема. 

Можеш ли да споделиш няколко любими четива или места, които те вдъхновяват?

Аз съм от Хари Потър поколението - прочел съм всичките книги по 3, някои и по 4 пъти.
Относно място, хм, може би всяко кътче с гледка отвисоко.Снимки: Красимир Казаков (портрет); личен архив