Пред вас е най-топлият и нежен пост от серията интервюта с екипа на phyre. Решихме да отпразнуваме вездесъщия Свети Валентин с единствената двойка в офиса и в живота сред нашите редици. Запознайте се със семейство Светозар и Ивета Иванови! Ивета е нашият свръхотговорен Senior Developer, а Заро е тежката артилерия - Software Architect. Двамата станаха родители през януари и това е още един повод за празник в сплотеното ни phyre семейство.

Добре сте ни дошли на гости в блога, Ивета и Заро! Как бихте описали себе си само в три думи? А как бихте описали половинката си отново в три думи?

Ивета: В три думи никак няма да е лесно. Както вече си споменала в интрото, “отговорна” ми пасва много добре. Може да се добави също, че не се предавам пред трудностите и съм доста организиран човек. За половинката си мога да кажа, че е моето по-добро аз.

Заро:
Себе си бих описал като отговорен, търпелив, амбициозен. Ивета е отговорна, умна, принципна.


Съвсем скоро влязохте в най-важната си житейска роля - тази на родители, родители на близнаци дори! Какво е усещането, промени ли се нещо?

Ивета: Засега е много рано да преценя. Със сигурност отговорностите се увеличават, но и щастието ще е двойно по-голямо.

Заро:
Усещането е приятно. Очаквам след време да е още по-приятно, предполагам отнема време, преди човек да осъзнае напълно какво се е случило. Поне при мен е така. Единственото, което се промени, е наличието на свободно време. В момента няма такова.  


Трудно ли е да си по 24 часа с половинката си? Споделяте едно работно място, почти обща професия, един дом…

Ивета: В началото се притеснявах заради общоприетото схващане, че не е добре да работиш с половинката си на едно и също място. Но сега спокойно мога да кажа, че това даже ни помага да сме повече време заедно. Ежедневието ни е натоварено и ако не работихме заедно, щяхме да се виждаме набързо сутрин и вечер за 2-3 часа. И не - все още не сме си омръзнали.

Заро:
За мен това не представлява трудност. Предполагам тук имаш предвид дали не ми омръзва? Отговорът пак е не. Според мен част от причините са битовите проблеми, които трябва да разрешаваме заедно ежедневно - това е едно постоянно приключение! Не мислиш ли? :)


Заро, ти си Software Architect. Как би описал позицията си на хората, които ни четат, но нямат представа за тази сфера? Кое за теб е най-голямото предизвикателство в работата?

Заро: По принцип софтуерният архитект проектира даден софтуер на високо ниво. В сегашния етап на развитие на компанията няма ежедневна нужда от изработката на софтуерна архитектура. Ето защо, за да съм полезен на компанията, когато не правя това, се занимавам и с имплементация на определени компоненти в нашия backend.

Най-голямото предизвикателство за мен е определянето на правилните приоритети. Винаги разполагаш с ограничен ресурс, който трябва да използваш по възможно най-правилния за целите на компания начин. За наше щастие, Константин Джелебов (CEO) има нужните качества, с които да ни отведе където искаме да сме като компания.

Ивета, коя е любимата част от работата ти във phyre и как избра да се развиваш в тази сфера? Или пък тя те избра?

Ивета: Като дете на програмисти (и майка ми, и баща ми са такива) може да кажа, че май тя ме избра. Още от малка ми беше интересна тази магия на програмирането и бях решила, че това ще работя. Във phyre най ми харесва работата в екип. Всеки ден е едно малко предизвикателство - да открия къде се крие някой бъг и да го оправя.


А какво ви вълнува извън работните задачи? Какво обичате да правите в свободното си време - заедно или поотделно?

Ивета: Всеки си има свое лично пространство, но също така има и неща, които обичаме да правим заедно. За съжаление в момента нямаме много свободно време. Аз обичам да чета книги (най-вече научна фантастика), да слушам музика, да танцувам. Задно обичаме да си говорим доста по всякакви теми, да гледаме филми и да се разхождаме сред природата. Последното го правим доста рядко, тъй като и двамата сме домошари, но мисля, че с времето това ще се промени.

Заро: Ивета отговори на въпроса какво обичаме да правим заедно. Аз лично напоследък се занимавам все повече със своето самообразоване на тема икономика, бизнес и малко политика. Изглежда, че с възрастта тези теми ми стават все по-интересни от преди. 


Имате ли нещо като мото или крилата мисъл, която ви помага в трудни моменти?

Ивета: Никога не се предавай!

Заро: Shovel yourself out of the shit! - напълно отговаря на моя мироглед. Надявам се ще може да публикуваш това. :)


Какво бихте казали на своето 20-годишно Аз? Кои са ценните уроци, които бихте му предали сега?

Ивета: Да вярва малко повече в себе си, да е по-смела.

Заро: Бих му казал, че най-големите грешки в живота човек допуска не когато не знае нещо, а когато си мисли, че знае нещо. Да не вярва сляпо на авторитети.


Какви качества са необходими, за да станеш добър програмист? Кои ваши качества ви помогнаха най-много, за да се развиете в тази професия?


Ивета:
Упоритост, търпение, желание да се учи непрекъснато и най-вече страст към програмирането.

Заро:
Търпение, любознателност, упоритост, интерес към техниката и не на последно място - много силно въображение. Без последното не виждам как човек може да се справи добре в нашата професия.


Как ще прекарате деня на Свети Валентин?


Ивета:
Предвид обстановката, ще прекараме този празник вкъщи, може би ще гледаме някой хубав филм.

Заро: Ще правим каквото каже Ивета! :)

Снимки: личен архив