Във финансовият сектор напоследък се увеличават случаите на измами и хакерски атаки, засягащи личната информация на потребителите по цял свят. Социално-инженерните техники стават все по-изтънчени, като хората стават жертва на измамите, които включват споделяне на лична информация. В този блог поясняваме защо е важно никога да не споделяте свои PIN-кодове, еднократни пароли, както и да осигурявате достъп до своите онлайн акаунти на трети лица.

Бъдете нащрек за методите на измамниците

Социално-инженерните атаки често включват хитро представени сценарии, които Ви подтикват да предоставите лична информация. Това може да бъде под формата на фалшиви електронни писма, телефонни обаждания или дори съобщения в социалните мрежи. Бъдете нащрек и не се поддавайте на неочаквани и подозрителни съобщения.

Никога не споделяйте PIN-кодове

Никога не предоставяйте своя PIN-код на никого, нито чрез електронна поща, телефон или лично. Финансовите институции и онлайн платформи никога няма да ви поискат да споделите този личен код чрез несигурни методи като чат в социална мрежа.

Бъдете внимателни с еднократните пароли

Еднократните пароли са сред средствата за двустепенна аутентикация, които увеличават сигурността на Вашия акаунт. Поради тази причина никога не споделяйте генерирания код с други хора. Това е Ваш личен ключ за достъп и трябва да бъде използван само от Вас.

Използвайте само силни пароли

Използвайте само силни пароли и ги актуализирайте редовно. Използвайте комбинация от големи и малки букви, цифри и специални символи, за да направите паролата си по-трудна за откриване.

Не предоставяйте достъп до своя акаунт

Никога не давайте достъп до своя акаунт на непознати или подозрителни лица. Независимо дали става въпрос за социални мрежи, банкови акаунти или други онлайн услуги, пазете достъпа си само за себе си.

Предупредете и близките си

Споделяйте информацията си с приятели и семейство, за да ги насочвате как да се предпазват от измамите. Обучението и разбирането на рисковете са ключови за поддържане на сигурността в онлайн пространството.

Следвайки тези съвети, вие можете да подсилените сигурността на своя акаунт и да предпазите личната си информация от социално-инженерни атаки. Бъдете внимателни и бъдете предпазливи в онлайн пространството.