Три месеца след като phyre стартира плащанията за Android устройства, интересът към приложението става все по-голям и phyre вече има над 11000 потребители в България, които плащат активно. Тъй като вие, скъпи потребители, често ни питате какво ще е  нашето бъдещо развитие, решихме да направим интервю на живо във фейсбук, в което да обявим новите функционалности на phyre и да отговорим на вашите въпроси.

Интервюто започна гръмко с отговор на най-задавания въпрос от потребителите на phyre:

Възможни ли ще са мобилните плащания с phyre за iOS потребителите? Кога и как?

Съвсем скоро phyre ще пусне версия за iOS, като се надяваме до края на септември да стартираме публичната бета версия.
Всички phyre потребители ще имат възможността да поръчат пластика, с която ще могат да плащат безконтактно на всеки PОS терминал, както и да пазаруват онлайн и да теглят пари от банкомат.

За съжаление плащанията с iPhone няма да могат да се случват директно през телефон, както е при потребителите на Android устройства. Тази функция зависи повече от Apple, отколкото от phyre и за да се случи, трябва phyre не само да се интегрира с Apple Pay, но и от компанията да решат да отключат функционалността за българския пазар. Ние не крием, че имаме амбицията да го направим и работим в тази посока, но поне на този етап не е възможно.

След реализирането на тази функционалност iPhone потребителите ще могат да извършват и мигновени парични трансфери без такси, в мрежата на phyre. Нещо, което към момента е възможно, само за притежателите на Android устройства.

Ще има ли други новости, освен версията за iOS?

Нашите потребители скоро ще имат възможността да прехвърлят средства от phyre към банковата си сметка. Процесът ще се извършва с докосване на няколко бутона във phyre и ще отнема време колкото нормален банков трансфер - един работен ден. Преводът ще е напълно безплатен, като единствената такса, която има phyre е за евентуално превалутиране и ние усилено работим в посока за намаляване на размера ѝ.

Това се случва за първи път в България и е революционна промяна в начина, по който оперираме с парите си.
В момента средствата от phyre сметката могат да се ползват основно за потребление. След като направим тази промяна, потребителите ще могат много лесно да използват по-големи суми, за да спестяват, да внасят по-големи вноски по кредити или да ги изпращат по сметки на роднини и приятели. Замислете се само колко много улеснява това българите в чужбина, които изпращат пари на своите близки.

Освен физическата карта, която ще може да се поръча заедно с phyre, ще бъде ли възможна и употребата на виртуална карта?

До края на септември месец, всеки потребител с активирани плащания във phyre ще има възможността да вземе безплатна виртуална карта, която да управлява от телефона си. Картата ще може да се използва за онлайн плащания, както да се активира и деактивира с едно докосване на бутон във phyre.
По този начин phyre се доближа още една крачка до това да стане единственият дигитален портфейл, който ще е необходим на българина.

Какво се случва с верификацията с пръстов отпечатък? Ще продължим ли да използваме PIN занапред?

От следващата седмица екипът ни ще започне да работи по този въпрос.
Причината да го бавим досега, беше, че желаем да изчистим напълно потребителското изживяване на настоящата версия.
Също така, за да направим верификацията с пръстов отпечатък възможна, трябва да минем през много тежка административна сертификация.
Със сигурност искаме да направим, така че, след като потребителят отключи телефона си с пръстов отпечатък или face id, ще може да плаща само с едно докосване до PОS терминал без това да компрометира по никакъв начин сигурността.

В никакъв случай, не искаме да караме потребителите си да доксоват PОS терминала в магазина. Само като се замислим колко много хора натискат тези копчета и колко бактерии има по тях, ние самите не искаме да ги пипаме и не искаме да караме нашите потребители да го правят. Това е и една от причините да направим така че във phyre PIN кодът да се въвежда на телефона, а не на терминала.
В момента има някои терминали, които все още изискват това, но е въпрос на време веригите да ги подновят с нови такива.

Какво още?

Всичките тези функционалности ще дойдат на куп за iOS потребителите в края на октомври месец, както обявихме в интервюто.

Ако желаете да сте сред първите потребители, които ще имат достъп до функционалността, може да се абонирате в нашия уебсайт. Ние ще се свържем с вас, когато сме готови.

Самото интервю продължи с множество въпроси от потребителите на phyre. Ние изслушахме всички и дори взехме някои решения на живо. Например скоро ще имате възможността да преименувате картите, с които зареждате phyre сметката, с различни кратки имена, които ще улеснят различаването им.

За още и по-детайлна информация изгледайте цялото видео, което се излъчи на живо във фейсбук.