Работа, битови задачи, грижи за децата и дома, спорт, приятели... Дните минават бързо месеците още по-бързо. Заплатата идва и заминава, понякога без дори да остави следа. В тази статия ще Ви споделим 5 идеи, които ще допринесат за това заплатата Ви да оставя по-голяма следа след себе си, без да е нужно да се лишавате от нещата, които обичате.
За тези, които останат да четат докрай, сме подготвили малка изненада. ;)

Забравете за част от парите си

Първата и най-важна стъпка е в началото на всеки месец да решите каква е сумата, която искате да спестите. Започнете с определяне на основните пера във Вашия месечен бюджет и решете колко пари можете да отделите за всяко от тях.
Например: “храна”, “транспорт и пътуване”, “спорт”, ”дрехи и облекло”, “домакинство” и най-важното “спестявания”.  Определете ги, така че да са удобни за Вас и начина Ви на живот.За последното перо изберете сума от около 10% от месечния си доход и буквално забравете за нея. Изпълнението на следващите стъпки ще Ви помогне да не стигате до момента, в който Ви се налага да похарчите тази сума.

Разчистете и подредете

“По-малкото е повече” гласи една от любимите ми максими. Колкото по-малко неща имаме в портфейла си, толкова по-лесно ще ни е да следим какво излиза от него.

Стари касови бележки, изтекли талончета за намаления, карти за точки в кафене от съседен град, визитна картичка на човек, който вече имаме в контактите си в LinkedIn и най-вече: цяло тесте с карти за отстъпки. Всички тези неща ни разсейват всеки път, когато отворим портфейла си.  
Колко пъти Ви се е случвало да не използвате картата си за намаление, защото не можете да я откриете сред всичкия този хаос?

Вакрайте картите си за лоялност в телефона. По този начин те винаги ще са Ви под ръка, когато имате възможност да спестите пари от покупка, без значение дали тя е планирана или спонтанна. За целта може да използвате приложения като phyre.

Премахнете таксите

Колко дебитни и кредитни карти имате? Ако са над 3, отговорът е прост: “много”.
Знаете ли колко е средната Ви месечна такса “обслужване”? Умножете броя на картите по размера на таксата. Цифрата навярно не е малка. Защо не спестите част от нея?  

Помислете кои от наличните карти са Ви най-необходими и най-изгодни и премахнете останалите.
Ако имате нужда от карта, с която да плащате сигурно онлайн, може да ползвате безплатна виртуална карта от phyre.

В допълнение: избягвайте да теглите малки суми от банкомати, защото винаги се облагат с такса. Теглете по-големи суми, по-рядко и плащайте по-често с карта. Така ще намалите употребата на пари в брой, което означава по-малко такси за теглене от банкомат.

Не забравяйте и за всички автоматизирани абонаменти за услуги от типа на Netflix и HBO GO, които плащате всеки месец.
Прегледайте ги внимателно и преценете кои от тях Ви трябват наистина и кои не. Шансовете да сте забравили за някой от тях не са малки.

Изполвайте дигитален портфейл, за да спестявате пари от такси за парични трансфери. С phyre можете да изпращате и получавате пари мигновено и без никакви такси, само през телефона си.

Направете си сметката

Определете сумата на разходите, които можете да си позволите за месеца, спрямо своя бюджет и ги харчете само от едно място. Спестяванията отделете на друго място.
Може да са в две различни сметки или спестовни компоненти. Това ще Ви помогне да разграничите едното от другото чисто психологически.
Много е лесно да изгубим ясна представа за размера на разходите си, когато не ги следим пряко или когато всички са отбелязани като “Операция на POS” в банковото ни извлечение. phyre решава този проблем, тъй като всяка трансакция, която извършите, се появява веднага в историята на плащанията в приложението,а освен това получавате и безплатни мигновени нотификации за нея. Така е много лесно да следите как се движат разходите Ви ежедневно и шансът да похарчите пари, които не искате, е много по-малък.

Пазарувайте умно

Пазаруването на продукти на едро спомага за редуциране цената за единица, което от своя страна означава спестяване. Перилни препарати, тоалетни принадлежности, стоки за бита, храна с дълъг срок на годност - всички тези продукти са подходящи за целта. Отделете време един или два пъти в месеца и напазарувайте всичко необходимо накуп. Много е важно да имате списък с необходимите за Вас неща и да не се подвеждате по всички оферти на магазина. Не си купувайте неща, от които нямате нужда, само защото са на промоция.
От другата страна, обаче ще Ви е от полза да знаете къде се продават най-изгодно любимите Ви продукти. За целта следете всички оферти и каталози във phyre, които Ви помагат в избора на опции за пазаруване.  

Обещаната изненада

Ако все още не сте инсталирали phyre, свалете го сега, въведете промо код “SPESTI” и вземете бонус от 2 лв. за нови потребители.

При въпроси, пишете ни на hi@phyreapp.com. Споделете ни дали и как статията ни Ви е помогнала и какви са Вашите трикове за спестяване.