Филантропското заглавие напомня екстракт от лекция по маркетинг, но не се подхлъзвайте. Тук ще си говорим за нещо не толкова романтично - за законови изисквания, пране на пари и финансова сигурност.

Из речник на чуждите думи

Твърде вероятно напоследък да сте попадали на абревиатурата KYC (Know your customer) или “Опознай своя клиент” - често срещан превод на български. С този термин се обозначават изискуемите от закона проверки на самоличността на нови и вече съществуващи потребители на банкови институции и финтех компании като phyre. “Уф, още една досадна стъпка по пътя на моето user journey” - ще помислите вие. Не - етика, прозрачност и финансова сигурност, ще ви отговорим на свой ред. 

От която и страна на монетата да го погледнем, едно е сигурно - предписанията на закона са незаобиколими, а за по-любопитните ще кажем, че понастоящем в сила е пета поредна Директива срещу прането на пари (ЕС 2015/849). Целта на регулаторната рамка е двустранна превенция срещу почти пандемичните размери на измамите с идентичност, пране на пари и финансиране на тероризъм.

Боли ли от KYC?

От верификация на профил не боли. От финансова уязвимост може да заболи жестоко. Верификацията на вашата идентичност става лесно и в няколко стъпки през приложението (отбийте се в меню More - Verify your profile). 

Какво ще трябва да споделите с нас?
Документ за потвърждаване на самоличността и селфи в реално време. Точно като в клон на банка, само че може да минете процедурата, без да се подлагате на изпитателния поглед на служителя от гише номер 7, и то разположени удобно на собствения си диван.
Разумното решение обаче е да минете KYC процедурата преди 4 март.


Ако не успея преди 4 март?

Няма страшно, просто от 4 март верификацията става задължителна и ако не сте го отметнали дотогава, а нямате средства в портфейла и искате да заредите нови - ще ви посрещне любезен сплаш скрийн, от който не може да се скриете. Ще продължите да ползвате приложението едва след като минете необходимите стъпки на верификация. Ако пък настъпи 4 март и все още имате заредени средства за разплащания, спокойно можете да разполагате с тях и профилът ви ще е напълно активен. При опит за зареждане на нови средства, обаче, сплаш скрийнът ще започне да ви преследва, докато не завършите KYC процеса.

Верификацията на профила и до този момент е съществувала за онези, които са достигнали лимита от 300 лв. в дигиталния си портфейл. Нищо кой знае колко ново под слънцето, нали?

На финала все пак ви съветваме да верифицирате профила си преди Баба Марта да е дошла, за да не ви изненада някой непреодолим сплаш скрийн на касата на супермаркета, например. 

Ако по някаква причина не успеете да се справите със ситуацията, винаги може да се свържете с любезните ни колеги от Отдел за обслужване на клиенти.

И ако след всичко казано дотук все още не сте убедени защо, как и на кого служи принципът KYC - скромно, смирено и малко шеговито ще се позовем на мъдростта на наш бивш колега: Това е законът!