В последните години fintech индустрията бележи сериозен ръст, който, по всичко личи, ще продължи. Стотици хиляди българи избират мобилни портфейли като phyre, за да направят ежедневните си разплащания по-бързи и удобни и да се избавят от несправедливите банкови такси за преводи. 
Разбира се, тук идва и основателният въпрос - Колко сигурно е всичко това?

В тази статия решихме да отговорим изчерпателно и напълно открито на най-честите въпроси, свързани със сигурността. 

Какво ще научите:

✓ Къде и как съхраняваме парите, които зареждате във phyre?
✓ Кой и как контролира phyre?
✓ Каква е разликата между банковия депозит и средствата, които зареждате във phyre?
✓ До каква сума са защитени парите Ви?
✓ Какви мерки взимаме, за да гарантираме сигурността?
✓ Какво можете да направите Вие, за да сте напълно спокойни за парите си?


🔒 Как гарантирате сигурността на парите ми, които зареждам във phyre?

Тук трябва да започнем от малко по-далеч. phyre (Файър АД) е софтуерна компания, която разработва мобилния портфейл phyre. Пейнетикс АД е дружеството за електронни пари, което отговаря за управлението на картите и платежните сметки, както и за съхранение на електронните пари на всички потребители на phyre. Вероятно тук ще си зададете въпроса:

Какво е дружество за електронни пари и каква е разликата с традиционните банкови институции?


Дружеството за електронни пари приема Вашите пари и ги разменя за електронни такива (например баланса Ви във phyre), като ги съхранява по платежната Ви сметка, открита в Пейнетикс. Основната разлика с банките е, че Пейнетикс не набира депозити и не инвестира средствата Ви, с цел да генерира печалба. Файър АД е регистрирана в Българска народна банка (БНБ) като официален представител на Пейнетикс, което неминуемо поставя и двете компании под надзора на съответните държавни органи.


В качеството си на лицензирано дружество за електронни пари, от своя страна Пейнетикс подлежи на постоянен надзор от БНБ и отговаря на всички действащи стандарти и нормативни изисквания по отношение на платежните сметки и електронните разплащания. Освен пред БНБ, Пейнетикс подлежи на контрол и от Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) по отношение на Закона за мерките срещу изпиране на пари.

Пейнетикс е лицензиран издател на платежни карти - Visa и Mastercard и като такъв покрива всички сертификационни и лицензионни изисквания на международните картови мрежи. Уверяваме Ви, че лицензирането от тези две институции е изключително сериозен процес, а изискванията, които трябва да бъдат спазени по отношение на сигурността, са много и подлежат на постоянен мониторинг и контрол.

🕵️ Правят ли се други периодични проверки на Пейнетикс?

Пейнетикс подлежи на постоянен контрол и оценка на операционните рискове, както и рисковете по отношение на сигурността и финансовото състояние на дружеството и обема на електронните пари в обръщение. Контрол също се извършва и относно наличието на резервни механизми и планирани действия при извънредни ситуации.


💸 Оперира ли Пейнетикс с парите ми?

Пейнетикс съхранява парите Ви в “защитни банкови сметки” в банки, в рамките на България и други страни в Европейския съюз и няма право да се разполага с тях. Средства, заредени от потребителите на phyre, се отчитат отделно и не се смесват с други средства, получени по други бизнес линии на дружеството.


🛡️ Какво е защитна сметка?

Защитната сметка по същество е отделна сметка в банка в ЕС, по която Пейнетикс депозира средства, получени от ползвателите на платежни услуги (тоест клиентите на phyre). Защитните сметки (каквито са тези на phyre и Paynetics) са специфични по това, че върху тях не може да се налага запор и да се извършва принудително изпълнение за евентуални задължения на Пейнетикс като платежна институция. За разлика от защитните сметки на phyre и Paynetics, Вашата лична сметка подлежи на запор при наличие на законови основания за това действие.

Банката, която поддържа тази сметка, от своя страна, също няма законово право да разполага по какъвто и да е начин с тези средства. Това гарантира пълната сигурност на Вашите средства.

👀 Каква е разликата при защитата на средствата при нас и депозитите в банките?

 Защитните банкови сметки, в които се съхраняват парите на потребителите на phyre, по същество не са депозитни. Средствата по тези сметки са гарантирани от закона и са защитени на 100%, а не както при депозитите с праг до 100 000 евро. В случай на фалит на банката, в която се съхраняват получените средства от ползвателите на платежни услуги, синдикът е длъжен да ги възстанови на Пейнетикс в пълната им стойност, без оглед на размера.

💰 Каква сума е възвръщаема при случай на фалит на Пейнетикс? 

При откриване на производство по несъстоятелност на Пейнетикс, средствата на потребителите на phyre не се включват в масата на несъстоятелността. Тоест, парите, които имате във phyre сметката си, се връщат от синдика в пълният им размер - те няма как да се удържат, тъй като не принадлежат на Файър ООД или на Пейнетикс АД. Тези действия са законово регламентирани и обезпечени съгласно Закона за платежните услуги и платежните системи.

🏖️ Можем ли да бъдем напълно спокойни, когато използваме phyre?

Ние от phyre разбираме голямата си отговорност по отношение на сигурността на потребителите и това е основният ни приоритет. Не веднъж се е случвало да забавим нова функционалност, за да сме сигурни на 100% в надеждността и сигурността на системата. Данните, които се изпращат през phyre са криптирани по най-високите стандарти. Системата ни прави постоянни проверки за сигурност и не допуска потребителите с уязвими устройства. Това е и причината да не можете да използвате phyre от root-нат Android телефон. 

Подобно на Пейнетикс, phyre също преминава през сериозни сертификационни процеси. Освен, че сме регистриран представител на Пейнетикс пред БНБ и попадаме под пълния надзор на регулаторните органи, дигиталният ни портфейл е одобрен от Mastercard, което гарантира неговата сигурност и надеждност. 

👊 Мога ли да направя нещо допълнително, за да се чувствам по-сигурен/а?

Ние сме се погрижили да гарантираме сигурността на нашата система, но вземането на допълните мерки е винаги добро решение. Предлагаме Ви и няколко съвета от нашите експерти по сигурността.


Винаги заключвайте телефона си. Това е полезна мярка не само при използването на phyre, а и като цяло за телефона Ви. В него има много лична, финансова информация, лични снимки и документи, които вероятно не желаете да попаднат в чужди ръце. Отделно от това можете да използвате и заключване на phyre акаунта си чрез пръстов отпечатък или парола. 
Никога не предоставяйте своите потребителско име и парола по телефона, в социални медии или по имейл, дори и най-близките си. Винаги можете да се свържете с наш сътрудник чрез чата на сайта ни - phyreapp.com, на email: support@phyreapp.com или като ни напишете лично съобщение във Facebook.
Избягвайте използването на публични WiFi мрежи за свързване към интернет. Те са доста по-опасни, тъй като са лесно достъпни до потенциално злонамерени хакери.
Следете трансакциите си, за да сте наясно къде отиват парите Ви. С phyre това е лесно, тъй като получавате мигновени известия за всяка една трансакция.Ако имате каквито и да било въпроси, не се колебайте да ги зададете на support@phyreapp.com.