Днес в блога посрещаме с голямо удоволствие една дама, която знае всичко за парите. Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard® за България, Косово и Северна Македония, е с над 20 години опит в банковата и финансова сфера. От нея ще разберем повече за плановете на Mastercard, сигурността на дигиталните разплащания и ще надникнем в бъдещето на финансовите технологии и иновативни решения. Добре дошла!


Какво е да си мениджър на Mastercard едновременно за България, Косово и Северна Македония? Какво обединява тези пазари?

Нашите пазари са много различни, всеки има много специфичен профил и се намира на различен етап от работата със сивия сектор, въвеждането на пълната дигитализация на процесите в обществото и безконтактните плащания. България е от много отдавна вече част от ЕС, което я прави доста различна като регулаторна рамка и процеси. Обаче има и една много силна обща особеност, с която се гордеем – всички пазари, които развива нашият екип – ние сме в пъти по-гъвкави и адаптивни към нестандартни иновации в сравнение с големите пазари. Ние много често можем да се похвалим със „скокливостта на жабата“, тоест leapfrogging. Това е любопитна и радостна особеност на развиващите се пазари, които имат шанса да напредват експоненциално в някои области, прескачайки цели еволюционни десетилетия, които за по-напредналите общества са се оказвали слаби, неефективни, по-скъпи и замърсяващи като технологии и индустриални решения. По този начин ние влязохме с летящ старт в безконтактните плащания, които доста бързо наложихме като 100% стандарт само за 2-3 години, докато в САЩ все още хората очакват картата им да се пъха в терминала. По същия начин сега може да се похвалим, че сме в челните редици на иновациите в цяла Европа – с уникална интероперабилна мобилна схема на Paynetics за мобилни плащания между екосистема от портфейли phyre, A1 Wallet и Pay by VIVACOM, една от първите Mastercard Digital First карти с Paynetics и VIVACOM – едва година след Apple Card, която смени играта в света на картовите плащания. По-малките ни съседи пък могат да засрамят целия свят с проект като партньорството ни с правителството на Северна Македония за въвеждане на дигитална идентичност за всички услуги на електронното правителство в схема, която може да оперира свързано с Европейски институции.

 

Има ли разлика във финансовото поведение на българския потребител спрямо европейския?

Българският потребител има различни аватари, както и на всеки пазар. От една страна дигитализацията за нас е била винаги много бързо и лесно възприемана – може би поради това, че всеки от нас има близки в чужбина и трябва да намери начин да общува с тях и да обменя средства лесно, бързо, сигурно и по-най-интелигентен начин. Затова и интернет в България е достъпен, бърз и навсякъде и решенията за моментни прехвърляния на пари веднага намират бързо своите верни потребители. По същия начин буквално дишаме иновативни онлайн решения и сме сред тези в Централна и Източна Европа, които най-бързо свикват с тях – според данните на Mastercard. Но в същото време навикът на плащането в кеш е много силен и обвързан с определени инерции в сивия сектор, които всяка криза активира допълнително. COVID-19 по парадоксален начин раздвижи и малките търговци, и потребителите да се ориентират повече към плащането с карти – забелязваме бум на изграждане на онлайн магазини и все повече плащане със смартфон и карти за ежедневни покупки. И все пак този дял в плащанията е с двуцифрено число по-нисък от средните нива за Европа.

 

Каква е ролята на Mastercard в новата ера от развитието на разплащанията - дигиталните портфейли?

Както се случи и при безконтактните плащания преди няколко години – Mastercard се фокусира в бъдещето – да предвижда какво желае и от какво има нужда потребителя и инвестира в това. От технологична гледна точка, услугата „Цифрово активиране“ на Mastercard (MDES – Mastercard Digital Enablement Service) е нашата роля в технологията на всеки мобилен портфейл, защото използва най-модерните технологии за плащане – EMV чип, токенизация и криптография, за да гарантира цялостност на информацията на картодържателя.

 
Как стратегическото партньорство с Paynetics и phyre помага на Mastercard?

Споменах вече уникалната екосистема, която създаваме с Paynetics и телекомите в България. phyre дълго време беше финтех мобилният портфейл на България и първият, който въведе Apple Pay функционалност. Paynetics освен това е и наш партньор за други финтех решения като Phos – пилотен проект, подпомогнат от Mastercard на европейско ниво, за въвеждане на решение, което да позволи смарт устройство на малък търговец да работи като POS терминал за безконтактни плащания. Това е революция и ние се гордеем, че сме част от нея с българска иновативна компания!

 
Хората все още изпитват притеснения относно сигурността на разплащанията… Защо трябва да бъдат спокойни, когато плащат с phyre?

Сигурността и поверителността на информацията са в ядрото на мобилното плащане. Когато потребителят използва кредитна или дебитна карта Mastercard с дигитален портфейл, действителните числа на картата не се съхраняват на устройството, тя е токенизирана с кодиран Device Account Number и всяка трансакция се оторизира с единичен, уникален, динамичен код за сигурност.

 
И тъй като темата за сигурността на разплащанията е важна - може ли да споделим повече за това какво представляват Cyber Quant, Mastercard Safety Net, RiskRecon, Fraud Rule Manager?

Това са продукти и know-how за оценка на риска и подпомагане на партньорите ни да постигнат максимална киберсигурност. Това е драматично важно в ерата на „новото нормално“, тоест „всичко дигитално“. Ние разширяваме експертизата си постоянно и инвестираме в подобни решения, за да отговорим на нуждите на партньорите ни – банки, правителства, търговски вериги и иноватори, на които всеки ден всеки човек доверява почти целия си живот. 

 
По данни на Mastercard 74% от потребителите в Централна и Източна Европа вече разглеждат мобилния телефон като предпочитана алтернатива на платежната карта. Тази статистика е обнадеждаваща, но контрастира на факта, че в доста от по-малките населени места в България, дори туристически такива, все още липсват ПОС терминали. Как следва да преборим този недостатък, за да отворим широко врати за дигиталните разплащания от Видин до нос Калиакра?

Голяма част от фокуса и проектите ни целят образоване и насърчаване приемането на картови плащания като нормален стандарт. Всяка година извървяваме много стъпки в правилната посока, но пътят е дълъг.

 
Как се отрази или ще се отразява тепърва пандемичната обстановка върху финансовия сектор?

Спирането на живота, до голяма степен на реалния бизнес и пътуванията за два месеца в цял свят ни постави в необходимостта от светкавична адаптация и преосмисляне какво и как правим. Загубите са налице, но шансът да разпознаем възможностите, да изчистим маловажните проекти, да се фокусираме върху концепции, които ще променят икономиката и цялата планета към по-добро, е безценен и ние няма да го подминем, без да се качим на дъската и да сърфираме в бурното море.

 
Какво е бъдещето на финтех индустрията и готови ли сме за такава финансова революция?

Бъдещето е в удобството за потребителя – той е в центъра и е царят на всичко, което правим, и трябва да се прави. Той е лоялен, когато има удобен дигитален достъп и интелигентно и интуитивно преживяване с вашия продукт, марка или услуга. Затова например ние се борим да въведем биометрията като стандарт за нашите партньори – банки и финтех компании – при верификацията на плащания, електронни подписи и т.н. Това едновременно посреща нуждите на регулаторната рамка на ЕС и улеснява потребителя, гарантирайки му най-високата сигурност. Бъдещето е да не помним по 25 пароли и пинове като сега, а да може да плащаме само със собствената си усмивка в терминала.

 
Как българските финтех компании стоят до своите конкуренти от по-големите пазари?

Българските компании са смели, бързи и гъвкави. Както споменах – много често от историческа „неволя“ те достигат първи до гениални идеи и решения, които са като shortcuts в технологиите и спестяват много средства, усилия и време. И все пак може би България още очаква своя финтех unicorn…


Какви са плановете на Mastercard за представяне на иновативни продукти в България?
Следете ни и сами ще видите. Предстоят много интересни неща. :)