Пазаруване, харчене, пестене. Искаме повече, искаме да е хубаво, но искаме и да пестим. Има как! В тази статия ще Ви споделим някои хитринки, които ще Ви помогнат да се справите с търговските похвати и да спестявате докато пазарувате.

За прочелите докрай - имаме малка изненада. ;)

Не пазарувайте на гладен стомах

Напълно естествено е, когато човек влезе гладен в хранителен магазин да купува повече, затова никога не го правете, ако искате да спестите пари.
Може би вече Ви се е случвало? Изведнъж абсолютно всичко започва да изглежда изключително добре и мнооого вкусно. Вероятно ще закупите предимно неща, които са подходящи за консумация веднага и ще се развалят в хладилника, тъй като със сигурност няма да успеете да ги изядете. Планът Ви за пазаруване ще бъде опустошен, шансът да спестите -  също.

Не пазарувайте на нивото на погледа си

Психологията на пазаруването е проста - по-склонни сме да вземем продукт, който е поставен на нивото на очите ни в магазина, защото първо виждаме него. Познайте кои продукти са поставени там? Да, най-скъпите. Разгледайте рафтовете по-подробно и със сигурност ще намерите продукти със сходно качество, но на по-ниска цена. Не случайно повечето бонбони, лакомства и играчки са поставени по-ниско на рафтовете - децата ги виждат по-лесно. 👀

Заслушайте се в музиката

Правило ли Ви е впечатление каква музика звучи в повечето търговски центрове и магазини? Случвало ли Ви се е да се чувствате особено спокойни докато пазарувате, а от колоните да звучи релаксираща музика, която от време на време бива небрежно прекъсната от благ женски глас, който Ви съобщава най-изгодните оферти?
След като професорът по Маркетинг Роналд Милиман изследва поведението на пазаруващите в супермаркет в Дъглас в продължение на 2 месеца, установява сериозна връзка между размера на покупките и музиката в магазина. Според него, по-голяма част от клиентите не могат да си спомнят дали в магазина въобще е имало музика, но в дните, когато в магазина е звучала бавна и спокойна музика оборотът е бил средно с 4000$ по-висок.
Заслушайте се в музиката следващия път, когато пазарувате.

Внимавайте с коя ръка пълните количката

Обръщали ли сте внимание, че често входът на супермаркета е от дясно? Целта е докато пазарувате да се движите обратно на часовниковата стрелка. Тъй като повечето хора са десничари, бутат количката си с лявата ръка и я пълнят с дясната, когато това действие се извършва в посока обратна на часовниковата стрелка, то дясната ръка е по-близо до рафтовете в магазина и така е по-лесно да я пълним и съответно да купим повече неща. Според проучвания на американски маркетинг специалисти на всяко “кръгче надясно” клиентите харчат по 2 долара повече, отколкото в обратната посока. ⏱
Внимавайте накъде се движите следващия път.

Пазарувайте сезонно

Нямаме предвид веднъж на сезон, а сезонни продукти.
В България обичаме да хапваме свежи салати, плодове и зеленчуци, здравословното и растително хранене става навик на все повече хора.
Да си купуваме свежи органични ягоди и боровинки в сезоните, които те не растат, обаче не е най-добрата идея за бюджета. Изберете алтернативи подходящи за сезона или купувайте замразени плодове и зеленчуци.

Изберете по-малка количка

Знаете ли че между 1975 г. и 2000 г. количките за пазаруване в магазините са увеличили размера си три пъти? Те не растат сами, просто веригите имат интерес да купуваме повече. Ако изберем да вземем количка, която да бутаме в магазина за удобство, това не означава, че трябва да я напълним преди да стигнем до касата. Ако Ви е трудно да се контролирате, просто вземете кошница, която да носите в ръка. С увеличаването на тежестта ѝ, Вие сами ще побързате да си тръгнете. Със сигурност ще сте взели най-важните неща от списъка. 🛒 

Първо проверете офертите във phyre

Пестенето на пари може да започне още преди самото пазаруване. Отворете phyre, проверете най-горещите оферти от любимите си вериги магазини и изберете най-атрактивната за Вас. Ако бирата в хладилника Ви е свършила, може да се насочите към магазина с най-добра оферта за “six pack”. Освен това, в приложението често може да откриете и възможности за спестяване или участие в различни игри при плащане с phyre - не ги пропускайте.
Планирането и създаването на списък с покупки, също ще помогнат за оптимизиране на разходите.


Обещахме Ви изненада!

Ако все още не сте инсталирали phyre, свалете го сега, въведете промо код SPESTI02 и вземете бонус от 2 лв. за нови потребители.📲